Fermuar Çeşitleri ve Tipleri ? Fermuar Hakkında Her Şey
Fermuar çeşitleri ve tipleri konusu size karışık mı geliyor? Onların kullanım yerlerini karıştırmaktan mı korkuyorsunuz? Yoksa “sadece istemiyor musunuz”? Bugüne kadar yazılan ve yayınlanan kaynakları doyurucu bulmuyor musunuz? Bu soruların herhangi birine “evet” veya hatta “evet… ama” diye cevap verdiyseniz, Çağlayan Aksesuar tarafından yayınlanan bu yazı tam size göre !
Fermuarların dikilmesi yeni başlayan çoğu makinacının düşündüğünden çok daha basittir. Bu çok talihsiz bir durum çünkü fermuarları sevmenin birçok nedeni var. Ürünlerinizde foksiyonelliğin ve şıklığın kapılarını açar, aksi takdirde onlarsız birçok ürünün kullanımında zorluk yaşardınız. Tasarladığınız kıyafetlere kolay giyilebilme - ürünlere hayal edebileceğiniz tüm konforu ve kolaylığı verir. Özel ceketler ve montlar dikebilir, kıyafete gizli fermuar ile bir kapüşon ekleyerek yüzünüze yağmur yağmasını engelleyerek sürekli makyaj tazelemek zorunda kalmazsınız. Çok çekiştirmeden ve fizik kültür hareketleri yapmak zorunda kalmadan bir elbise veya pantolon giyebilirsiniz.
Bu gönderiyi daha sonra kullanmak üzere işaretleyin veya sık kullanılanlara sabitleyin !
Fermuar Çeşitleri ve Anatomisi
Bir fermuarın anatomisini incelemeden önce, iki temel fermuar sınıfını ele almamız gerekir :
Fermuarların Sınıflandırılması
Bu iki soruya cevap niteliğinde , alt uçlarına göre fermuar çeşitleri :
-
Kapalı Uçlu Fermuar
-
Açık Açlu Fermuar / Separe Fermuar
Alt Uçlarına Göre Fermuar Çeşitlerini
- Kapalı Uçlu Fermuarlar - Kapalı uçlu fermuar, fermuar tabanın her iki tarafına geçen ve fermuarı tek parça halinde tutan bir kilitleme çubuğuna sahiptir (alt durdurma parçası denir). Bu metal fermuar kilidi kursörün ( sürgünün ) alttan çıkmasını ve fermuarın alt ucunun sabit kalmasını sağlamaktadır.
- Açık Uçlu Fermuarlar - Bu tip fermuarlar, tahmin edersiniz - alt ucunda kursörde ( sürgü ) yan yana gelen her iki tarafta bulunan birer takma pinine sahiptir. Bu tür fermuarlar tipik olarak ceket ve montlarda sıklıkla kullanılır . Açık uçlu fermuarlar dış giyimde tercih edilme sebebi ürüne kullanım kolaylığı ve fermuar tutacağı ( fermuar elciği ) ile ürüne estetik bir görünüm kazandırmak.
Şimdi bu iki fermuar türü arasındaki farkı bildiğimize göre, bir fermuarın anatomisine bakalım:
Fermuarın Yapısı ve İsimlendirmesi
Bir fermuarı oluşturan elemanların açıklamaları ve fonksiyonları:
-
Üst kilid (Top Stop) - Kursörün ( Sürücünün) fermuarın üstten çıkmasını önler.
-
Kursör (Sürgü - Kaydırıcı Gövde) - Yukarı ve aşağı kayarken fermuarın dişlerini birleştirir veya ayırır. Fermuar satış mağazalarında sürücü olarak da adlandırılımktadır.
-
Elcik ( Fermuar Tutacağı ) - Kursörü yukarı ve aşağı hareket ettirmek için kullandığınız metal elcik. Bu elcikler : Metal Elcik, Plastik Elcik ve deriden üretilebilmektedir. Son trendler arasında metal elciğe deri kuruma ekleyerek daha elegan bir görünüm elde edilmektedir.
-
Dişler / Zincir - Fermuarın bez kısmına tutturulan diş şeklindeki parçacıklara denir. Bu dişler fermuarı bir arada tutan parçalardır
-
Fermuar Bezi / Bant - Dişlerin / Zincirin bağlı olduğu kumaş
-
Alt Kilit - Kursörün fermuarın alt ucundan çıkmasını önler (yalnızca alttan kapalı fermuarlar)
-
Takma Pimi - Açık uçlu fermuarlarda alt uçların herbirinde bulunan Tutucu Kutuda yan yana gelerek fermuarın dişlerinin düzgün sabitlenmesini sağlayan parçacıklar.
-
Tutucu Kutu - Açık uçlu fermuarların tutturma parçacıklarını birine sabitlenen kutucuğa denir. Kursörün fermuarın alt ucundan çıkmasını önler ve dişlerin birbirine düzgün kilitlenmesini sağlamaktadır.
Editörün Notu: Buraya kadar anlatılanlar hoşunuza gitti mi? Düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız? Lütfen yorum bölümünden bize yazınız !
Fermuar Çeşitleri
Karşılaşacağınız dört ana fermuar türü vardır:
-
Bobin ( Spiral ) Fermuar,
-
Plastik Dişli Fermuar,
-
Kemik Dişli Fermuar
-
Metal Dişli Fermuar.
Spiral Fermuar ( Bobin Fermuar)
Spiral fermuarlar ( Naylon Fermuar, Polyester Fermuar) en popüler hafif fermuar türüdür. Dişler, bant içine dikilmiş veya sarmal sabitlenmiş naylon veya polyesterden yapılmıştır. Yapım şekli çok esnektir. Bobin fermuar dikiminin kolay ve işlevsel oluşu, örme grubu kumaşlarda veya diğer narin kumaş türlerinde üretilen ürünler için mükemmel bir seçimdir. Dişlerin dokusu plastik veya metal fermuar dişlerinden çok daha incedir, Öne çıkmasını istemediğiniz çanta ceplerinde - çanta fermuarı, ayakkabılarda - ayakkabı fermuarı, dış giyimde estetik görünüm ve ceplerde kapatma fonksiyonu olarak iyi bir seçim olabilir.
Plastik Dişli Fermuarlar
Plastik dişli fermuarlar, dişleri doğrudan fermuar bandının üzerine kalıp olarak tutturulan plastik parçacıklardan oluşmaktadır. Bu tür fermuarlar genellikle en uygun maliyetli seçenek haline getiren çok ucuz malzemelerden imal edililirler. Dişlerin şekli onları gizli fermuarlarından biraz daha sert hale getirir. Plastik dişli fermuarlar, çocuk giyim, tote tarzı çantalar ve daha fazlası için mükemmeldir.
Metal Dişli Fermuarlar
Metal fermuarlar, fermuar bandına kenetlenmiş metal dişlere sahiptir. Bu onları inanılmaz derecede dayanıklı hale getirir. Ağır hizmet tipi montlar, spor çantaları ve deri ürünler için mükemmeldir ve fermuar modellerinden bu tür ürün grupları için en çok tercih edilendir. Metal fermuarların kıyafetinize eklediği dayanıklılığa ve şıklığa rağmen, ağırlığa dikkat edin! Naylon, polyester ve plastik muadillerinden çok daha ağırdırlar. Dikkatli olunması gereken bir diğer nokta da, diğerlerinden biraz daha fazla “yapışma” eğilimindedir. Yani sürgü, özellikle spiral fermuarile karşılaştırıldığında, diğer ikisi kadar dişleri yukarı ve aşağı doğru düzgün şekilde hareket ettirmez.
Gizli Fermuarlar
Gizli fermuarlar diğerlerinden biraz farklıdır. Görünmez fermuarın dişleri, fermuarın arka tarafındadır. Fermuarı ürününüze dikildikten sonra, fermuarın kendisinin sağ taraftan görünmemesi gerektiği anlamına gelir. Bunlar yaygın olarak resmi giyim ve birçok elbise tarzında kullanılır.
Kullanımdaki farklı fermuar çeşitlerine bir göz atalım:
Fermuar Tipleri Nasıl Hesaplanır ?
Fermuar satın alırken fermuarın kursöründe veya tutturma kutusunda tipini gösteren küçük bir sembol görebilirsiniz. Bu sayı, N2, N4, N5 veya #2 #4 #5 #10 gibi işaretler, dişlerin bir dış kenarından diğer dış kenara kadar olan mesafe milimetre veya inç olarak ölçülür. Bu ölçü birimi ülkelere göre değişkenlik göstermektedir. Ölçülen mesafe Fermuar Tipini göstermektedir. Daha ayrıntılı biligi için makalelerimizden faydalanabiirsiniz.
Standart Fermuar Tipi / Diş Genişliği Teknik Özellikler
Bu iki kenar arasındaki milimetre cinsinden genişlik fermuar tipini gösterir. Aşağıdaki resimde farklı tipte iki metal fermuar göstermektedir .
Fermuar Tipine Göre Kullanım Alanları
Ürününüze önerilen en uygun fermuar tipine karar vermiyorsanız, aşağıdaki tablodan yardım alabilirsiniz .
FERMUAR NUMARASI |
GENEL BOYUT |
KULLANIM ALANLARI |
1-4 |
Küçük Boyut |
Resmi giyim. Kırlent yastık. çanta. etekler. elbiseler. pantolon. kot pantalonlar |
5-7 |
Orta Boyut |
Ceketler. Spor çantaları. Çadır. cüzdanlar. sırt çantaları. valiz. bot ayakkabı. |
8-10 |
Büyük Boyut |
Endüstriyel giysiler. Araç kaplamaları. döşemecilik. tuval çadırları. |
Fermuarlarda ağırlığın önemini hiç düşündünüz mü?
Bir fermuar seçerken, ağırlık dikkate alınmalıdır. Örneğin, teraziye iki adet 24 ″ fermuar koyduk - biri naylon spiral fermuar ve diğeri metal dişli fermuar:
Gördüğünüz gibi, metal dişli fermuar naylon spiral fermuardan 4 kat daha ağırdır. Ürünlerinize fermuar dikmeden önce, bu ağırlığı hesaba katmak isteyeceğinizi düşündük. Daha hafif veya örgü kumaşlarda kullanılacak, metal bir fermuar çok ağır olabilir ve üründe sarkma yapabilir. Bu, durum tasarımınızın estetik görünümünü bozabilir..
Fermuarlarla Çalışmak için Gerekli Araçlar
Fermuar dikimi için hazırsanız, öncelikle dikkate almanız gereken birkaç nokta var.
Fermuar Dikiş Ayağı
Fermuarı dikmek için tek mutlak gereklilik, fermuar ayağıdır. İki farklı fermuar ayağı tipi vardır - reguler ve gizli . Bu ayaklar gereklidir, çünkü dişlere yakın dikmenize izin verirler. Gizli bir fermuar ayağı, gizli fermuarlar için özel olarak üretilmiştir ve diğer fermuar tipleri için gerekli değildir.
Fermuarları dikerken EVRENSEL AYAK KULLANMAYIN. Evrensel ayak dişleri iğneden uzaklaştırır.
Kısaltma için penseler
Spiral ve plastik dişli fermuarları, kısaltmanız gerekiyorsa makasla kesilebilirsiz. Bununla birlikte, metal fermuarlar, kısaltmadan önce bazı dişleri çekip çıkarmanız gerekir.
Metal fermuarların görünümünü seviyorsanız, Çeşitli renklerde metal fermuar sahipseniz ve ihtiyacınız olan boyuta kısaltmak için fermuar makası ve pensesi kullanabilirsiniz.
Görünmez Bant
Hediyelerinizi sarmak için kullandığınız şeffaf bant. Dikiş yaparken kaymaları önlemek için fermuarları bantlayabilirsiniz.
Sabitleyici Bant
Örme kumaşa bir fermuar dikiyorsanız, sabitleyici bantla kullanabilirsiniz. Dikerken kumaşın gerilmesini önleyecektir.
Yani ne düşünüyorsun? Henüz bir fermuar dikmeye hazır mısınız? Aşağıda herhangi bir soru veya yorum bırakın!
11 Yorumlar
Tebrikler.
Küçük ölçekli KOBİ'lerin böyle bilgilendirici makalelere yer vermeleri çok güzel.
Devamı nı bekliyoruz
Teşekkürler İsmail bey
böyle bilgileri bulmak çok zor. Çok çok teşekkürler. Farklı ürünler için bilgilendirmelerinizin devamını dilerim. İyi çalışmalar, Bol kazançlar.
Teşekkürler.. :)
Piyasada az rastlanır bit makale. Yazanın eline sağlık. Diğer konularda da ayrıntılı bilgi veren yazılarınızı bekliyoruz.
Teşekkürler.. :)
Makale çok iyi. Fermuar kullanımi hakkında makaleler de bekliyoruz
Fermuar konusunda cahilliğimizi giderdiğiniz için teşekkürler. Biraz kısa olmuş, detaya yer verme şansı var mı?
Merhaba.. Bilgilendirme çok güzel olmuş. Teşekkür ediyorum. Sormak istediğim bir şey var.. Elimde bana hediye gelen metrelerce fermuar var fakat kursorları yok.. internet üzerinden almak istiyorum fakat hangi tip almam gerektiğini anlayamadım.. yardımcı olur musunuz?
Önden açılan kaban montunda 2 adet sürgü neden olur, ne işe yarat?
Tüm bilgiler için teşekkürler. Çok açıklayıcı olmuş. Emeğinize sağlık
Blog wonder what a wonderful article i became a fan, i want more texts like this one i like it here
Çok bilgilendirici olmuş, teşekkür ederim.
Yorum Yaz