Fermuarların Kalite Standartları ve dayanıklılık Testleri
28 Oca
FERMUARLARIN KALİTE STANDARTLARI VE DAYANIKLILIK TESTLERİ
Her üründe olduğu gibi fermuarlarda da kullanım sırasında beklenen birtakım kalite standartları bulunmaktadır. Bu standartların yeterli olup olmadığı bazı fiziksel testlerle belirlenir.
- Fermuarda Spiral Direnci: Bu direnci belirlemek üzere fermuara belli bir ağırlıkta çekme kuvveti uygulanarak açma kontrolü yapılır.
- Fermuarda Burulma Direnci: Fermuar burulduğunda ve kıvrıldığında dişlerin kiltlenme gücünü belirlemek amacıyla fermuar kat kat katlanarak yapılan bir testtir.
- Fermuar Dişlerinin Sağlamlığı: Test edilecek fermuar orta noktasından veya test edilmek istenen noktanın kumaş kısmı test cihazına tuturularak enine boyuna zorlamalar karşısında fermuar dişlerinin hasar görme ve şeride tutunma dayanıklığı ölçme testidir.
- Fermuar Alt ve Üst Durdurucuların Dayanıklığı: Alt ve üst stoper / durdurucuların elcikten ve alt kısımdan dikey kuvvet karşısındaki dayanıklılıkları ve alt durdurucunun fermuar kursörüne bitişik durumdayken fermuarın 180 derece her iki yöne gerilerek mukavemeti test edilir.
- Fermuar Kilidinin Tutma Mukavemeti: Fermuar belirli bir noktaya kadar açılır ve kursör / sürgü kilitlenir. Açık kenarlar zıt yönde olamk üzere sıkıca gerilir. Kilidin fermuara tutunma kuvveti ve kursör içinde kalan fermuar dişlerin direnci test edilir.
- Fermuar Sürgünün Gerilme Dayanımı: Kursör özel bir kanca ile altına ağırlık bağlanarak asılır. fermuarda ciddi deformasyonlar başladığında sürgünün direnci kgf olarak kaydedilir. Bu testler için Dayanıklılık Test cihazının hızı 100-300 mm/dak arasında seçilir. Standart sabitleme çene genişliği 25 mm’dir.
- Fermuarın Yıkamada Boyut Değişimi / Kumaş Çekme Testi : Fermuarın bezi ve dişleri kaliteli ise fermuar yıkamadan sonra boyut ( uzunluk ve diğer deformasyonlar) değiştirmemesi gerekir. Fermuarın yıkama sonrasındaki çekme / deformasyon miktarı kontrol edilir.
- Fermuarın Aşınma Dayanımı: Fermuarların sürtünmeye karşı direnç testini ismidir. Fermuarlar kullanım alanlarına göre sürtünme ile karşılaşırlar. Bir çok firma bu standardı göz ardı eder .
- Fermuarın Sürtünmeye Karşı Renk Haslıkları, Yıkama ve Kuru Temizleme Renk Haslıkları, Tere Karşı Renk Haslıkları, : Fermuarların kullanım sırasında sürtünme, gerilme, vücüt sıvıları / tere karşı, yıkama sırasında, gerek kuru temizleme sırasında renk değiştirmeme garantisi aranabilir..
FERMUAR KULLANIMINDA PRATİK BİLGİLER
- Polyester ve kemik fermuar çeşitlerinde fermuar üzerine fazla ütü tutulmaması gerekir.
- Kuru temizleme veya evde yıkama sırasında mümkünse fermuar kapalı tutulmalıdır.
- Evde yıkama veya kuru temizlemeden sonra fermuar dişleri üzerine mum, parafinli veya sabun sürülmelidir.
- Özellikle gizli fermuarın kullanıldığı etek, pantolon ve benzeri ürünlerde fermuarın üzerine düğme veya agraf dikilmesi tavsiye edilir.
- Aşırı dolu çanta, dar pantolon ve etek gibi ürünlerde, fermuarın iki tarafını birleştirmekte zorlandığınızda önce şeritleri elle birbirine yaklaştırdıktan sonra kürsör çekilerek fermuar kapatılmalıdır.
- Açılır fermuarlarda ( Separe Fermuarlarda) kürsörü yukarı çekerken pim kutunun ( altkısımda iki ucun birleştiği kutu) yanındaki kumaşı elle tutarak fermuarı kapatma işlemine geçilmeli.
- Fermuarın bakımını sıkık yaparsanız ve narin kullanırsanız, fermuarın ömrü uzar..
Özel kullanıma has fermuarlar da mevcuttur. Bu fermuarlar ekstra işleme tabii tutularak üretilir. Örnek vermek gerekirse:
- Su geçirmez ve suya dayanıklı fermuarlar,
- Yanmaz fermuarlar (özellikle itfaiyeciler ve askerler için),
- Triko malzemeleri için yapılmış özel fermuarlar,
- Havacı ve yarışçı giysilerinde kullanılan elastik fermuarlar
Yorum Yaz