Modern Giyim Düğmelerinin Farklı Sınıflandırılması
Düğmeler öncelikle tutturmak için kullanılsa da, erken kullanımları aslında o kadar işlevsel değildi. Erken düğmeler mühürler, süs eşyaları ve dekoratif aksan olarak kullanıldı ve bugün bildiğimiz gibi işlevsel düğmelerin moda olması ancak 13. yüzyılda oldu.
Günümüzün modern giyim düğmeleri genellikle aşağıdakilere göre sınıflandırılır:
-
Düğme Boyu - Ligne Numarası
-
Düğmenin Malzemesi
-
Düğmenin Giysiye Takılma Şekline Şöre
-
Düğmenin Üretim Tekniği
-
Düğmenin Son Kullanım
Düğmenin Boyuna - Ligne Numarasına Göre Sınıflandırma
Numarası (12L, 14L, 16L vb. bir sayının yanında “L” olarak ifade edilir) düğmeler için kullanılan ölçü birimidir; bir düğmenin çapını ifade eder. Ligne numarası ne kadar büyük olursa, düğme o kadar büyük olur.
Bir ligne 0,635 mm veya 0,025 inç'e eşittir. Bu rakamı kullanarak, 12L'lik bir düğme 7,62 mm veya 0,30 inç çapa sahipken, 50L'lik bir düğme 31,75 mm veya 1,25 inç çapa sahiptir. Ligne sayısı birçok insan için tanıdık olmayan bir ölçüm birimi olabilir, ancak milimetre veya inç'e dönüştürdüğünüzde kolayca hesaplanabilir. Ligne numaralarının hesaplanması ile ilgili daha fazla bilgi için, lütfen bu yazıya bakın Ligne ile Düğme Boyutu Nasıl Hesaplanır .
Yaygın düğme boyutları arasında
-
12L (genellikle düğmeli gömleklerde kullanılır),
-
16L ve 18L (her iki düğme boyutu da yakalı gömleklerde görülür)
-
24L (pantolonlar için) bulunur.
Bunlardan daha büyük olan diğer düğmeler genellikle sabitleme amacıyla kullanılmaz, yalnızca dekoratif nedenlerle takılır.
Düğmenin Malzemesine Göre Düğme Çeşitleri
Düğmeler yapıldıkları malzemenin cinsine göre de sınıflandırılabilir.
-
Boynuz Düğmeler: Hayvanlardan elde edilen boynuzlar eskiden geleneksel bir düğme malzemesidir. Ancak plastikten yapılan sentetik boynuz artık düğmelerde daha yaygın olarak kullanılıyor.
-
Metal Düğmeler: Metal düğmeler kot ve ceket gibi deri ve kot giysilerde sıklıkla görülür.
-
Kumaş Kaplı Düğmeler: Kumaş (veya yaygın olarak adlandırıldığı gibi “giydirilmiş”) için gerekli bir malzemedir. Bu tür düğmeler sıklıkla kullanılmaktadır veya kumaşın kendi kullanılarak kaplanmaktadır .
-
Plastik Düğmeler: Plastik ucuzdur ve üretimi kolaydır. Bu nedenle dünyadaki en yaygın düğme malzemesidirler (örneğin poliamid, poliakrilonitril, polyester). Her yerde bulabileceğiniz plastik düğmeler hem işlevsel hem de dekoratif amaçlı kullanılmaktadır.
-
Ahşap Düğmeler: Ahşap ucuzdur ancak ömrü kısadır. Ahşap düğmeler işlevsel amaçla nadiren kullanılır. Bu tür düğmeler genellikle sadece dekorasyon için kullanılır.
Yukarıda bahsedilenler en yaygın olanları olmakla birlikte, deniz kabukları, hindistan cevizi kabukları, inciler, cam, deri, seramik ve bitkisel fildişi de düğme olarak üretilen diğer malzemelerdir.
Düğmenin Giysiye Takılma Şekline Göre Sınıflandırılan
Giysiye takılma şekline göre sınıflandırılan özel düğme çeşitleri de vardır.
Örneğin, düz veya dikme düğmesi (iki veya dört delikli türlerde gelebildiği için delik düğmesi olarak da adlandırılır), düğmedeki deliklerden iplik geçirilerek bir giysiye takılır.
Bir ayaklı düğmesinin arkasında, ipliğin takıldığı yerde çıkıntılı bir bağlantı parçası bulunur.
Kot ve deri giysilerde yaygın olarak bulunan çıtçıtlar ve çıtçıt düğmeler, farklı bir tutturma yöntemine sahiptir. Dekoratif amaçlı rivetler (perçinler) kullanılmaktadır. İki parça halinde gelirler: bir parça giysinin içinden delinirken, ikinci parça diğerini yerinde tutar. Bir kez takıldığında, rivet kalıcı olarak kapalı kalır. Çıtçıt düğmeler ise doğrudan kumaşa takılır. Daha sonra birbirine bastırarak veya iki parçayı birbirinden ayırarak birbirine takılabilir ve yeniden takılabilirler.
Düğmenin Üretim Tekniğine Göre Sınıflandırma
Farklı türdeki düğmeler, elektrokaplama, sprey boyama, serigrafi vb. gibi farklı üretim süreçlerine tabi tutulur.
Örneğin, bazı düğmelere metalik bir görünüm ve his vermek için elektrolizle kaplanmıştır. Antik kaplamalı düğmeler süs amaçlı yanık efektli olarak tasarlanmıştır. Naylon düğmeler dövülebilir ve güçlü bir plastisiteye sahiptir ve bu nedenle, genellikle bir müşterinin özelliklerine ve gerekli özelleştirmelere göre üretilebilir.
Düğmenin Son Kullanıma Göre Sınıflandırma
Diğer bir sınıflandırma sistemi, düğmelerin son kullanıma göre sınıflandırılmasıdır. Örneğin, ceket düğmeleri normalde bir gömlek vb. üzerinde bulacağınız düğmelerden çok farklıdır. Bu tipteki diğer düğmeler arasında hırka düğmeleri, kol düğmeleri, ceket düğmeleri, ceket düğmeleri, kot düğmeleri, takım elbise düğmeleri, gömlek düğmeleri ve diğerleri bulunur.
2 Yorumlar
Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!
Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!
Yorum Yaz